استفاده از حیوانات آزمایشگاهی در تحقیقات تجربی و پیش بالینی در پیشرفت علوم پزشکی نقشی اساسی و غیر قابل جایگزینی دارد. امروزه در جهان هر ساله نزدیک به 100 میلیون پستاندار برای تحقیقات ، آموزش و تست هایی با طیف گسترده ای از اهداف مورد استفاده قرار میگیرد. تحقیقات دارویی، آزمایش واکسن ها و مواد بیولوژیک  و تحقیقات سرطان بیش از 70 درصد استفاده از حیوانات آزمایشگاهی را شامل میشود و 30 درصد بقیه به تحقیقات علوم پایه و همچنین تشخیص (مانند استفاده از موش در تشخیص قطعی هاری) اختصاص دارد.

از آنجایی که تحقق هر پژوهش حیوانی صحیح نیازمند دسترسی به تسهیلات مناسب کار با حیوانات آزمایشگاهی و از همه مهم‌تر حیواناتی سالم می‌باشد مرکز مطالعات تجربی و حیوانات آزمایشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند یکی از مراکز تحقیقاتی در کشور است که با هدف تأمین نیاز محققین به حیوانات آزمایشگاهی جهت انجام پژوهش‌های مرتبط تأسیس گردیده است و یکی از بخشهای مهم و پرکار در کارهای پژوهشی می باشد.

اهداف کلی:

1-بهبود بخشیدن و استاندارد نمودن شرایط نگهداری حیوانات آزمایشگاهی.
2-تکثیر، پرورش و نگهداری برخی از حیوانات آزمایشگاهی موردنیاز پروژه‌های تحقیقاتی.
3-مشاوره, همکاری و مشارکت در تحقیقات مصوب.
4-آموزش اصول کار با حیوانات آزمایشگاهی در قالب تشکیل کارگاه‌های آموزشی.
5-تهیه جزوه های آموزشی در زمینه هایی مانند روش های نگهداری حیوانات آزمایشگاهی, بیماری‌های حیوانات آزمایشگاهی و علائم آن و بیماری‌های مشترک بین حیوانات آزمایشگاهی و انسان, داروهای مورد استفاده و نکات مهم اخلاقی در کار با حیوانات آزمایشگاهی.
6-برگزاری کلاسهای عملی و تئوری کار با حیوانات آزمایشگاهی جهت دانشجویان undergraduate و post graduate
7-تأمین حیوانات آزمایشگاهی مورد نیاز پروژه‌های مصوب دانشگاه..
8-قبول سفارش جهت ارسال حیوانات آزمایشگاهی به دیگر مراکز دانشگاهی در مناطق مختلف کشور.